Thursday, April 14, 2011

HADITH 2

عن ابي سعيد قال قال رسول الله, يقول الرب عز وجل من شغله القرآن عن ذكري و مسألتي أعطيته أفضل ما أعطي السائلين وفضل كلام الله على سائر الكلام كفضل الله على خلقه.

Hazrat Abu Sa’id r. meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, “Allah SWT berfirman, ‘Jika sesiapa mendapati tidak ada masa untuk mengingati KU dan berdoa kepada KU kerana sibuk dengan al-Quran, maka Aku akan mengurniakan kepadanya perkara yang terbaik yang Aku kurniakan kepada orang yang berdoa kepada Ku. Ketinggian perkataan Allah SWT ke atas segala perkataan adalah seumpama ketinggian Allah SWT ke atas segala makhluk (ciptaan NYa)”. (HR Tirmizi, Darimi dan Baihaqi).

Maksud hadis dia atas ialah, seseorang yang sentiasa sibuk menghafal, mempelajari atau memahami al-Quran sehingga tidak ada masa untuk berdoa, maka Allah SWT akan mengurniakan kepadanya sesuatu yang lebih baik daripada yang diberikan kepada orang lain yang berdoa kepada Nya. Suatu perkara yang lumrah di dunia ini ialah apabila ada seseorang yang sedang membahagi-bahagikan kuih muih dan salah seorang yang layak menerima kuih muih itu sibuk melakukan urursan bagi pihak sopembahagi itu sendiri sehingga menyebabkan dia tidak dapat hadir untuk mendapatkan bahagiannya, maka sudah tentu bahagian untuknya akan disimpan terlebih dahulu. Berkenaan keadaan yang sama seperti hadis di atas, dalam hadis yang lain dinyatakan bahawa Allah SWT akan mengurniakan kepada orang yang sibuk dengan al-Quran pahala yang 
labih afdal daripada pahala yang diberikan kepada hamba-hambaNya yang bersyukur.


No comments:

Post a Comment