Sunday, February 6, 2011

Bagaimana Merubah kesedihan menjadi Ibadah???

Apa yang mampu membuat kita untuk bersabar? Kenapa kita harus besedih seperti ini? kegundahan apa yang menyelimuti kita? Kesedihan telah berlalu dan ia merupakan ketetapan. Kita tidak akan mampu menolaknya kecuali Allah SWT yang menjauhkannya daripada kita.

Allah SWT tidak akan membebani seseorang kecuali sesuai dengan kemampuan hamba Nya. Begitu juga dengan kesedihan, Dia tidak akan menimpakannya pada seseorang kecuali seseorang itu mampu menghadapinya. Jadikanlah musibah itu sebagai wadah untuk mendapatkan manfaat yang banyak. Dengan demikian, mudah-mudahan kesedihan kita boleh bernilai ibadah, maka bersabarlah atas musibah yang menimpa kita. Kesabaran merupakan rangkaian yang tersusun daripada ibadah lain, seperti tawakal, rela dengan keputusan Allah SWT dan bersyukur kepada Nya.

Dengan demikian Allah SWT akan mengantikan kesedihan kita dengan kebahagian di dunia sebelum kebahagiaan di akhirat kelak. Ini kerana sesiapa yang memenuhi hatinya dengan rela terhadap keputusan dan ketetapan Nya, maka dia tidak akan pernah mengeluh atas setiap musibah yang menimpanya. Demi Allah, hal ini merupakan sebahagian daripada kebahagiaan. Tidakkah kita memperhatikan wajah orang yang beriman? Bukankah wajah mereka selalu tersenyum bahagia meskipun dilanda bencana?

Jadilah orang yang bijak, sebab kehidupan dunia tidak selamanya mulus. Selesai satu musibah maka musibah lain pula yang akan datang menghampiri kita...


* Dunia ini luas dan indah...jadi, tak perlulah kita untuk terus bersedih malah kita harus melihat dan memuji ciptaan Allah SWT ini...lihatlah dengan mata hati kita, insyaAllah kesedihan itu akan berlalu pergi...

No comments:

Post a Comment